Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Τι να ΜΗΝ κάνετε όταν παίζετε tichu.

Το tichu δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις. Υπάρχουν φορές που ο συμπαίχτης έχει βαλθεί να μας οδηγήσει σε σημεία παράκρουσης με τον τρόπο που παίζει και χειρίζεται καταστάσεις. Παρακάτω παραθέτω μερικούς "κανόνες" για να μην καταλήξουμε στο μαλλιοτράβηγμα μετά το τέλος του παιχνιδιού.

1. Ποτέ δεν "χτυπάμε" ισχυρό συνδυασμό του συμπαίχτη. ("Χτυπάμε" όταν υπάρχει μικρό μονόφυλλο ή μικρό ζευγάρι για να ξεφορτωθούμε μικρούς συνδυασμούς μας αλλά και να επιτρέψουμε στον συμπαίχτη μας να μπορεί να πάρει χέρι.) 
2. Ποτέ δεν μένουμε με μικρό φύλλο για τελευταίο ή τα σκυλάκια. (Εκτός αν έχουμε κάνει τα πάντα για να βγει ο συμπαίχτης που έχει πει tichu ή έχουμε κόψει tichu αντιπάλου).
3. Προσπαθούμε να δίνουμε κάρτες από ζευγάρια στους αντιπάλους ώστε να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε βόμβες. (Τη βόμβα χρώμα μπορούμε ίσως να την προβλέψουμε αν έχουμε ίδιο χρώμα μικρότερη ή μεγαλύτερη κάρτα).
4. Τον φοίνικα δεν τον πετάμε σε κάρτα μικρότερη του άσσου όταν υπάρχουν άσσοι στο παιχνίδι.
5. Όταν βγαίνουμε πρώτοι και θέλουμε να βοηθήσουμε το συμπαίχτη, προσπαθούμε η τελευταία κάρτα μας να είναι κάτι το οποίο να μπορεί να χτυπήσει (ο συμπαίχτης) για να πάρει χέρι. 
6. Όταν ο συμπαίχτης έχει πει tichu και δυσκολεύεται να το βγάλει, τον βοηθάμε και ας μην βγούμε ποτέ. 
7. Όταν έχουμε βόμβα προσέχουμε πότε θα την πετάξουμε. Δεν αξίζει να πετάξουμε μια βόμβα πάνω σε έναν δράκο απλά για τους πόντους. Αυτό θα είχε νόημα όταν ο αντίπαλος χρησιμοποιούσε τον δράκο σαν προτελευταίο φύλλο νομίζοντας ότι θα βγει.
8. Μια πεντάφυλλη κέντα είναι εύκολο να χτυπηθεί (εκτός αν είναι η κορυφαία πεντάφυλλη και δεν υπάρχουν βόμβες στο παιχνίδι).
9. Αν υπάρχει ένας συνδυασμός που τον χτυπάμε και μετά μένουμε με πολύ χαμηλή κάρτα απλά δεν χτυπάμε. (Εκτός αν κάποιος από τους αντιπάλους έχει πει tichu και υπήρχε περίπτωση έτσι να τον κόψουμε).
10. Μερικές φορές τον συμπαίχτη τον βρίσκουμε και με μικρότερο φύλλο από άσσο και ειδικές κάρτες. Αν αρχίζουμε και του δίνουμε όμως συνέχεια κάτω από 10 τότε δεν είναι συμπαίχτης αλλά αντίπαλος!
11. Όταν έχουμε ένα δυνατό χέρι συστήνεται να δίνουμε στον συμπαίχτη τη τρίτη χειρότερη κάρτα ώστε αν μας έρθει κάτι καλό να μπορούμε να πούμε tichu. 
12. Αν έχουμε πολύ χάλια κάρτες δίνουμε στον συμπαίχτη μας τη καλύτερή μας κάρτα. Πως ορίζεται η καλύτερη κάρτα;; (Φοίνικας-Δράκος-Άσσος- Ρήγας - Ντάμα - Μαγιόνγκ -Βαλές κτλ.)
13. Τα σκυλιά είναι μια ισχυρή κάρτα που βοηθάει αυτόν που έχει πει tichu σε περίπτωση που τον χτυπήσουν και δυσκολευτεί να βγει αλλά και για περιπτώσεις 1-2. Οπότε δεν το δίνουμε στον αντίπαλο!

Ακολουθώντας τους παραπάνω κανόνες μπορούν να συμβούν θεαματικά παιχνίδια που θα οδηγήσουν στη νίκη της ομάδας σας.