Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Κανόνες τίτσου (σύμφωνα με το booklet απο την original τράπουλα)

Συνέχεια ακούμε τριγύρω το παιχνίδι ονόματι τίτσου.....Ας προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε λοιπόν. (Γραμμένο Σύμφωνα με το booklet της original τράπουλας).

Κανόνες Tichu (4 παίχτες)

Η τράπουλα του Tichu αποτελείται από 56 φύλλα σε τέσσερα διαφορετικά σχέδια (Διαμάντια - Παγόδες - Σπαθιά - Αστέρια), απο 13 φύλλα σε κάθε σχέδιο και απο τέσσερις ειδικές κάρτες (Φοίνικας - Δράκος - Σκύλος - Μαγιόνγκ).
Η σειρά των απλών φύλλων έχει ως εξής, απο το μικρότερο στο μεγαλύτερο:
2-3-4-5-6-7-8-9-J-Q-K-A

Οι 4 παίχτες χωρίζονται σε δύο ομάδες, κάθονται εναλλάξ εντικριστά και προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο να κερδίσουν το παιχνίδι, βγαίνοντας πρώτοι (ξεφορτώνοντας όλα τα φύλλα τους) και ταυτόχρονα να πάρουν πόντους.

Μοιράζουμε την τράπουλα, δίνοντας 14 φύλλα σε κάθε παίχτη, ένα - ένα (εναλλακτικά, ο νικητής κάθε γύρου ανακατεύει και κόβει την τράπουλα και κάθε παίχτης με τη σειρά παίρνει ένα φύλλο απο την κεντρική στοίβα μέχρι να εξαντληθούν).

Έπειτα, διαλέγουμε τρία απο τα φύλλα μας και δίνουμε ένα σε κάθε παίχτη. Όταν όλοι έχουν δώσει και τα τρία φύλλα, τότε μόνο μπορούμε να δούμε τα φύλλα που μας έδωσαν οι άλλοι παίχτες.

Το παιχνίδι ξεκινάει ο παίχτης που έχει την ειδική κάρτα Μαγιόνγκ (αυτή με τα πουλιά), ο οποίος μπορεί να ρίξει τους παρακάτω συνδυασμούς (Παραδείγματα):
  • ένα μονό φύλλο (7)
  • ένα ζευγάρι (7-7)
  • τουλάχιστον δύο συνεχόμενα ζευγάρια (7-7-8-8)
  • τρία ίδια φύλλα (7-7-7)
  • ένα φουλ - τρία ίδια φύλλα και ένα ζευγάρι (7-7-7-3-3)
  • μια κέντα - σειρά απο τουλάχιστον πέντε φύλλα (5-6-7-8-9)
Ο επόμενος παίχτης έχει τις εξής επιλογές:
  • Να ρίξει ένα συνδυασμό μεγαλύτερο από αυτόν του προηγούμενου παίχτη ή
  • Να πάει πάσο (άσχετα εάν έχει ρίξει ή όχι)
Αν αποφασίσει να ρίξει, πρέπει να έχει ίδιο συνδυασμό με αυτόν του προηγούμενου παίχτη αλλά με μεγαλύτερης αξίας φύλλα. Ακολουθούν παραδείγματα:
  • 7<10
  • 8-8<10-10
  • 8-8-9-9<9-9-10-10
  • 3-3-3<9-9-9
  • 3-3-3-Q-Q < 4-4-4-2-2 (κριτήριο τα τρία ίδια φύλλα)
  • 5-6-7-8-9 < 6-7-8-9-10
Προσοχή: αν ο πρώτος παίχτης ρίξει μια κέντα πέντε φύλλων, ο επόμενος παίχτης μπορεί να ρίξει μόνο μια κέντα πέντε φύλλων μεγαλύτερης αξίας και όχι μια κέντα αποτελούμενη απο περισσότερα φύλλα. Το ίδιο ισχύει και στα συνεχόμενα ζευγάρια. Γενικά, όσα φύλλα ρίξει ο πρώτος, τόσο πρέπει να ρίξουν και οι επόμενοι παίχτες, αν δεν πάνε πάσο.

Αν αποφασίσει να πάει πάσο, τότε παίζει ο επόμενος παίχτης και ούτω καθεξής, μέχρι να ακουστούν τρία συνεχόμενα πάσο. Τότε αυτός που έριξε τον μεγαλύτερο συνδυασμό κερδίζει τα φύλλα (την μπάζα) και ρίχνει τον επόμενο συνδυασμό φύλλων που επιθυμεί. Αν τα φύλλα του έχουν τελειώσει, σειρά έχει ο επόμενος παίχτης.


ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ


Μαγιόνγκ 

Όποιος έχει αυτήν την κάρτα ξεκινάει το παιχνίδι (αν θέλει δεν παίζει αυτήν την κάρτα ως πρώτο φύλλο). Η αξία αυτής της κάρτας είναι 1, άρα το μικρότερο φύλλο στο παιχνίδι. Παίζεται είτε ως μονό φύλλο (Μαγιόνγκ) είτε ως μέρος μια κέντας (Μαγιόνγκ-2-3-4-5).
Επίσης, την ώρα που ο παίχτης ρίχνει το Μαγιόνγκ μπορεί να ζητήσει ένα φύλλο (όχι όμως ειδική κάρτα). Ο επόμενος παίχτης θα πρέπει να ρίξει το φύλλο που ζητήθηκε, ακολουθώντας βέβαια τον συνδυασμό που παίχτηκε (είτε μονό φύλλο είτε κέντα). Αν δεν μπορεί να εκπληρώσει την επιθυμία του πρώτου παίχτη, τότε μπορεί να ρίξει ότι θέλει και τότε ο μεθεπόμενος παίχτης (δηλαδή το ζευγάρι του παίχτη με το Μαγιόνγκ) θα πρέπει να εκπληρώσει την επιθυμία και ούτω καθεξής. Σε περίπτωση που ζητηθεί ένα συγκεκριμένο φύλλο που είναι μέρος κέντας πρέπει να πέσει η κέντα έστω και αν περιλαμβάνει τον φοίνικα. Η προϋπόθεση να υπάρχει το φύλλο που ζητήθηκε από το Μαγιόνγκ. Αν ζητηθεί για παράδειγμα το 6 μέσα σε κέντα, ο επόμενος παίχτης έχει 6 αλλά η κέντα του συμπληρώνεται με τον Φοίνικα οφείλει να πετάξει τη κέντα. Αν στη θέση του 6 είναι ο Φοίνικας και ο παίχτης δεν έχει 6 μπορεί να πάει πάσο. 
Η επιθυμία αυτή βρίσκεται συνεχώς σε ισχύ μέχρι να εκπληρωθεί απο τον πρώτο παίχτη που έχει το φύλλο που ζητήθηκε και μπορεί να το ρίξει.

Σκύλος

Αυτη η κάρτα δεν έχει καμία αξία και μπορεί να παιχτεί μόνο όταν ο παίχτης παίζει πρώτος (είτε έχοντας το Μαγιόνγκ είτε μετά απο μια κερδισμένη μπάζα). Παίζεται πάντα ως μονό φύλλο και δίνει τη δυνατότητα στο συμπαίκτη να παίξει πρώτος. Αν ο συμπαίκτης δεν έχει άλλα φύλλα, τότε παίζει ο επόμενος παίχτης απο τον συμπαίκτη (ή ξανά ο παίχτης που έριξε τον Σκύλο, αν δεν έχει φύλλα ούτε ο άλλος παίχτης).

Φοίνικας

Ο Φοίνικας μπορεί να παιχτεί είτε ως μονό φύλλο, είτε ως τζόκερ σε οποιονδήποτε συνδυασμό (7-8-9-Φοίνικας-J-Q ή και 7-7-Φοίνικας-4-4), αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε Βόμβα. 
Άμα παιχτεί ως μονό φύλλο, τότε έχει αξία +μισό από το προηγούμενο μεγαλύτερο φύλλο (8<Φοίνικας = 8,5 ή ακόμα και Α<Φοίνικας = Α +μισό). Δεν μπορεί να παιχτεί όμως μετά από Δράκο.

Δράκος

Ο Δράκος είναι το μεγαλύτερο φύλλο του παιχνιδιού, υπερισχύει ακόμα και του Α και πάντα παίζεται ως μονό φύλλο (Α<Φοίνικας<Δράκος). Μπορεί να νικηθεί μόνο απο Βόμβα. 
Όταν ο παίχτης ρίξει Δράκο, τα φύλλα της κερδισμένης μπάζας πρέπει να τα δώσει σε κάποιον απο τους αντιπάλους. 


Βόμβες

Οι βόμβες είναι ειδικοί συνδυασμοί φύλλων οι οποίοι μπορούν να παιχτούν οποιαδήποτε στιγμή του παιχνιδιού (ακόμα και εκτός σειράς) πάνω σε όλους τους συνδυασμούς και να τους κερδίσουν! Μια βόμβα χάνει μόνο απο μια άλλη, μεγαλύτερη βόμβα.
Οι βόμβες είναι:
  • ένα καρέ - 4 φύλλα ίδιας αξίας (7-7-7-7)
  • στρέιτ φλος - μια κέντα ίδιου χρώματος (5-6-7-8-9 κόκκινα)
Μια βόμβα στρέιτ φλος κερδίζει πάντα μια βόμβα καρέ και ένα στρέιτ φλος που αποτελείται απο έξι φύλλα κερδίζει πάντα ένα στρέιτ φλος με πέντα φύλλα:
(3-3-3-3<7-7-7-7<10-J-Q-K-A<2-3-4-5-6-7)



Βαθμολογία


Ο παίχτης που έχει μείνει τελευταίος στο παιχνίδι με φύλλα στο χέρι του, δίνει όλα τα φύλλα που κρατάει στην αντίπαλη ομάδα και τα φύλλα που έχει κερδίσει απο τις μπάζες στον παίχτη που βγήκε πρώτος (που έμεινε χωρίς φύλλα πρώτος)

  • Τα πεντάρια αξίζουν 5 πόντους το καθένα
  • Τα δεκάρια 10 πόντους το καθένα
  • Οι Κ 10 πόντοι ο καθένας
  • Ο Δράκος 25 πόντους
  • Ο Φοίνικας -25 πόντους
Αν ένα ζευγάρι καταφέρει να κάνει το 1-2, δηλαδή να βγει προτού κάποιο μέλος των αντιπάλων ξεφορτωθεί όλα του τα φύλλα, τότε δεν καταμετρούνται πόντοι, καθώς το πρώτο ζευγάρι κερδίζει 200 βαθμούς!



Small & Large Tichu


Ακριβώς πριν κάποιος παίχτης ρίξει την πρώτη του κάρτα στο παιχνίδι, μπορεί να δηλώσει Small Tichu. Με αυτόν τον τρόπο δηλώνει πως θα βγει πρώτος. Αν τα καταφέρει, η ομάδα του κερδίζει επιπλεόν 100 βαθμούς, αν όχι χάνει 100 βαθμούς.

Επιπλεόν κατα τη διάρκεια του μοιράσματος, όταν έχουν μοιραστεί τα πρώτα 8 φύλλα, τότε κάποιος παίχτης μπορεί να δηλώσει Large Tichu. Με αυτόν τον τρόπο δηλώνει πως θα βγει πρώτος. Αν τα καταφέρει, η ομάδα του κερδίζει επιπλέον 200 βαθμούς, αν όχι χάνει 200 βαθμούς. 

Φυσικά υπάρχει μεγάλο ρίσκο, καθώς ο παίχτης δεν γνωρίζει τα υπόλοιπα 6 φύλλα που του έχουν μοιραστεί.

Το παιχνίδι τελειώνει όταν ένα ζευγάρι συγκεντρώσει 1000 βαθμούς. Αν οι 1000 πόντου συμπληρωθούν ταυτόχρονα και απο τις δυο ομάδες, νικήτρια είναι αυτή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου