Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Οι σχέσεις στη σημερινή κοινωνία!

 Οι σχέσεις στη σημερινή κοινωνία!

Καθώς σέρφαρα χθες στον κυβερνοχώρο έπεσα πάνω σε αυτό το σχεδιάγραμμα και μου έδωσε το έναυσμα να κάτσω να ασχοληθώ λίγο μαζί του. 

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες και πολλές φορές μπορούν να γίνουν τόσο περίπλοκες που να μην μπορούν να οριστούν! Ζούμε σε μια κοινωνία που τα περισσότερα ταμπού έχουν καταριφθεί και η σεμνότητα έχει πάει περίπατο. Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας μας βομβαρδίζουν καθημερινώς με σίριαλς, άρθρα, εικόνες κτλ στα οποία θριαμβεύει η ανηθικότητα και η ρήξη των αξιών που μας δίδαξαν οι προγόνοί μας. Προχωράει η κοινωνία  αλλά αυτό δε σημαίνει οτι θα πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο, δηλαδή στην ασιδοσία. Τα παλιά χρόνια οι σχέσεις των ανθρώπων ήταν πιο σταθερές και τα διαζύγια δεν ήταν η λύση. Υπήρχε βέβαια η καταπίεση αλλά δεν υπήρχε αυτή η συνεχής αλλαγή συντρόφων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. 

Σχετικά με το σχεδιάγραμμα τώρα. Αν έχεις αγάπη και σεξ τότε ανήκεις στην κατηγορία της σχέσης. Είσαι με τον άλλο ζευγάρι και ξέρεις τι σου γίνεται. Αν αφαιρέσουμε τώρα την αγάπη και προσθέσουμε τη φιλία αυτό που προκύπτει είναι ο νεοσύστατος όρος "φίλοι με πλεονεκτήματα". Τι σημαίνει αυτό; Δύο ελεύθεροι φίλοι που κάνουν παρέα έχουν και κάτι παραπάνω, το οποίο όμως δεν θεωρείται σχέση. Βρίσκονται, περνάνε καλά και πάλι φίλοι! Η τρίτη κατηγορία αφαιρεί το σεξ και κρατάει τη φιλία σε συνδυασμό με την αγάπη. Μπερδεμένα τα πράγματα. Μπορεί να αγαπάς κάποιον άλλα να μην έχεις την απαραίτητη ανταπόκριση και εδώ μπερδεύεται η κατάσταση. Δεν είναι σίγουρο αν αυτό που υπάρχει μεταξύ δύο φίλων θα οδηγήσει και στο σεξ που είναι η τρίτη μεταβλητή. Τώρα αν καταφέρει κάποιος να συνδυάσει τις τρεις μεγάλες κατηγορίες θα μπορεί να πει οτι έχει πετύχει το τέλειο! Να είναι φίλος - σύντροφος με τον άλλον, να υπάρχει αγάπη και σεξ βασισμένο στο συναίσθημα και όχι στην ανάγκη. 

Δύσκολες οι σχέσεις και για αυτό το λόγο υπάρχουν και τόσοι πολλοί και διαφορετικοί ορισμοί για να προσδιοριστούν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί που μπορούν να προκύψουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου