Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Bari - Α city to visit!!

Όσο καιρό φοιτούσα Πάτρα έβλεπα ορισμένα καράβια να πηγαίνουν σε μια από της αγαπημένες μου γειτονικές χώρες. Φέτος, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να επισκεφτώ μία παραλιακή πόλη της Νότιας Ιταλίας η οποία είναι η πρωτεύουσα της Απουλίας, το Μπάρι.



Μετά από 17 ώρες ταξιδιού βρεθήκαμε στο λιμάνι του Μπάρι. Μεγάλο εμπορικό λιμάνι στην Αδριατική θάλασσα το οποίο αποτελεί σημείο ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το λιμάνι της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. 



Όταν καταφέραμε να βγούμε απο το λιμάνι, βρεθήκαμε στην παλιά πόλη με τα στενά δρομάκια, τα όμορφα καλντερίμια και τα γραφικά κτίρια.

 Εντύπωση μου έκανε η απλότητα των ανθρώπων που έμεναν στην παλιά πόλη. Τα σπίτια τους ανοιχτά, αρκετές υπαίθριες αγορές και πολλές χριστιανικές εικόνες σε διάφορες γωνιές του δρόμου που σε έκαναν να απορείς για το πόσο θρήσκοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. 

Μέσα στην παλιά πόλη συναντήσαμε και δύο απο τις μεγαλύτερες εκκλησιές - αξιοθέατα του Μπάρι. Τον καθεδρικό ναό του Άγιου Σαββίνου και τη Βασιλική του Αγίου Νικολάου. Μπορώ να πω οτι μετά απο πολύ εξάσκηση κατάφερα να ξεχωρίσω ποιά εκκλησία είναι ποιά διότι η δεύτερη επισκευάστηκε με πρότυπο την πρώτη. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το μέγεθος και των δύο ναών αλλά και οι κρύπτες που βρίσκονται κάτω απο τον κύριο ναό. 


 Η Βασιλική του Αγίου Νικολάου.



Ο Καθεδρικός του Μπάρι.












Μετά την περιπλάνηση στην παλιά πόλη ψάχναμε αδίκως να βρούμε έναν φούρνο για να πάρουμε το πρωινό μας. Βολευτήκαμε σε μια καφετέρια (ουδεμία σχέση με τις δικές μας καφετέριες) και απολαύσαμε τον περίφημο cappuccino αλλά και τις ιταλικές λιχουδιές panini. 

Ύστερα από το απαραίτητο πρωινό, περιηγηθήκαμε στους δρόμους της πόλης. Πανέμορφα κτίρια κοσμούσαν όλους τους δρόμους της πόλης. Δεν ήξερες ποιο να πρωτο αποθανατίσεις. Μεγάλοι δρόμοι, αρκετοί πεζόδρομοι και περίτεχνα κτίρια σου τραβούσαν την προσοχή. Το πανεπιστήμιο της πόλης, το θέατρο Petruzzelli, η τράπεζα του Μπάρι, το Κάστρο και πολλά άλλα κτίρια αποτελούν απίστευτα έργα αρχιτεκτονικής καλαισθησίας και σχεδιασμού.   

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες παρατηρήσεις μετά την επίσκεψη στην πόλη του Μπάρι. 
-δεν υπάρχουν φούρνοι με την έννοια που τους έχουμε εμείς στην Ελλάδα. 
-δεν υπάρχουν σούπερ μάρκετ αλλά μικρά μαγαζιά που πουλάνε διάφορα αντικείμενα.
-πολύ θρησκόληπτος λαός.
-με τα Αγγλικά παίζει να έχουν τσακωθεί ως έθνος, μόνο στα Ιταλικά μπορούσες να συνεννοηθείς, εναλλακτικά νοηματική!
-ελάχιστες καφετέριες (η τέχνη του να κάθεσαι 5-6 ώρες σε μια καφετέρια δεν υφίσταται εκεί).
-τα εστιατόρια και οι τρατορίες κλειστές το μεσημέρι (τρώνε σπίτια τους οι άνθρωποι).
-δεν υπήρχαν περίπτερα παρά μόνο μαγαζάκια άλλα μόνο για εφημερίδες και άλλα μόνο με τσιγάρα.
-αρκετές πολυεθνικές στον εμπορικό δρόμο της πόλης (Zara,Stradivarious,Sephora etc).

Συνολικά, φεύγοντας σου μένει μια εικόνα από μια πολύ όμορφη και προσεγμένη πόλη με ανθρώπους διαφορετικής νοοτροπίας από εμάς. Το una faccia,una razza μάλλον δεν ισχύει καθολικά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου